Naturlig ventilation er en anden betegnelse for at åbne vinduet.

Det er klart at der kommer frisk luft ind når du åbner vinduet, men mange tror desværre at det er en god måde at opnå godt indeklima. Her er 3 misforståelser om naturlig ventilation.

Nr. 1 – Det er rigeligt at lufte ud en gang imellem

PÅSTAND: Vi lufter ud i pauserne, det er rigeligt

Det er desværre forkert. Adskillige undersøgelser viser at udluftning i hver pause slet ikke er nok. Når CO2 niveauet er for højt, tager det lang tid at nedbringe, og er der ingen mekanisk ventilation bliver CO2 niveauet lynhurtigt meget højt igen efter vinduet lukkes igen.

Når man åbner vinduer, kommer der træk og måske også støj, det gør brugerne af bygningen utilpas eller decideret syge.

Det er særligt i vinterhalvåret at der er problemer med kulde, men støj fra trafik eller byggestøj er der hele året rundt og er med til at forstyrre arbejdet eller undervisningen.

Nr. 2 – Naturlig ventilation er billigere

PÅSTAND: Et ventilationsanlæg bruger strøm og skal have service og have skiftet filtre. Naturlig ventilation kræver ingen strøm, derfor er det meget billigere.

Det er desværre forkert. I vinterhalvåret når udeluften er kold, lukker man en masse varme ud når man lufter ud. Derfor skal du bruge en masse energi påsat varme luften op igen.

Udover den direkte omkostning til opvarmning, så er der omkostningen på den lange bane. Dårligt indeklima som der nemt kommer i bygninger med naturlig ventilation, giver øget sygefravær og lavere produktivitet og effektivitet. Det bliver samlet set et langt større omkostning end den til at opretholde et godt indeklima.

Det er vigtigt at tænke i de samlede omkostninger, når man taler ventilation og indeklima. For selvom et sundt indeklima koster penge, er det samtidig med til at spare dig en masse penge.

Nr. 3 – Naturlig ventilation er bedre

PÅSTAND: Når man syntes der trænger til frisk luft, kan man bare åbne vinduet. På den måde får man kun det friske luft man vil have.

Det er desværre forkert. Vores sanser er meget langsomme til at opfatte dårligt indeklima. Det betyder at du ender med at sidde i et lokale med dårligt indeklima i lang tid før du gør noget ved det. En anden ting er solafskærmning, man kører først sol afskærmningen ned, idet der er blevet for varmt i lokalet, det betyder igen at du først reagerer når det er for sent.

Man skal altid lytte til sin krop, men i forhold til indeklima reagerer kroppen for langsomt.